BELI EMAS

Jika anda sudah berniat hendak membeli emas untuk simpanan, teruskan membaca kelebihan membeli emas di Public Gold.


Apa pun jika nak terus daftar, boleh terus WhatsApp saya untuk saya guide langkah demi langkah atau boleh terus mendaftar sendiri di link ini.

Daftar sendiri --> https://bit.ly/2QXcD39

Nazira Yaacob (PG00386737)

MENGAPA MENYIMPAN EMAS?

Kita menyimpan emas kerana sebab-sebab berikut:

  • Ada duit lebihan gaji. Jika disimpan dalam akaun, pasti mudah dileburkan di Shopee untuk barangan yang bukan keperluan.
  • Ada duit lebihan berniaga. Jika tidak dibekukan dalam bentuk emas, mudah untuk membeli apa-apa yang tidak diperlukan.
  • Menyimpan untuk suatu target jangka masa panjang. Katakan untuk simpanan deposit membeli rumah, target RM40,000.
  • Simpanan hari tua, berdikit-dikit juga tidak mengapa.

UNTUNGKAH MENYIMPAN EMAS?

Emas harganya turun naik. Jika dengar orang berkata "harga emas makin naik", ia ada kebenaran dan juga tidak benar. Harga emas turun naik setiap saat kerana ia disandarkan pada pasaran, iaitu supply dan demand serta kestabilan politik/ekonomi dunia dan sesebuah negara.
Lihat harga emas sejak tahun 1990 sehingga kini, ada turun naiknya. Dan jika kita melihat semula pada sejarah, harga emas naik apabila ekonomi dunia mula goyah.

Jik dipandang dari sudut melabur, semestinya emas perlu dibeli ketika harga murah, dibeli lagi jika harga semakin murah dan menjualnya apabila harga semakin menaik. Ia akan ambil masa bertahun-tahun untuk menanti harga emas naik.

Namun jika kita masih menanti untuk menunggu harga termurah, ada kemungkinan cash yang kita sudah reserve untuk membeli emas sudah dibelanjakan ke tempat lain. Di sinilah nilai menyimpan tidak dapat dikira dari segi % ROI. Contohnya jika kita ada RM240 lebihan wang bulan ini, namun kita menanti untuk harga emas jatuh sehingga RM190/g untuk membeli, kemungkinan besar wang RM240 itu telah dileburkan untuk tujuan lain yang bukan keperluan.

Konsep menyimpan emas adalah:
  • Beli ketika harga murah.
  • Beli lagi jika harga murah (average down).
  • Beli jika ada duit lebihan (selamatkan cash).
  • Beli ikut yang termampu dengan duit lebihan.
Di Public Gold, ada 3 cara untuk menyimpan emas. Setiap satu ada kelebihannya:

    1. Beli secara Full Payment.
        Cara ini sesuai untuk yang berkemampuan. Beli seketul emas, bayar harga seketul. Sudah buat payment secara online, boleh terus collect emas tersebut.

Setiap pembelian emas Public Gold akan ada Gold Premium iaitu caj upah. Contohnya jia beli satu dinar, Gold Premium bagi 1 dinar adalah RM10. Jika harga 1 dinar pada waktu itu adalah RM1,020, maka harga akhir yang perlu dibayar adalah RM1,030. Gold Premium yang dikenakan Public Gold adalah masih sangat rendah berbanding kos upah kedai emas.

Ada banyak pilihan emas oleh Public Gold. Nanti saya listkan ya. Ada dinar, gold bar, barang kemas dan sebagainya. Harga emas ini bertukar setiap 20 minit.

    2. Beli secara EPP (Easy Purchase Payment)
        Cara ini sesuai yang ingin buat bayaran secara ansuran. Terdapat dua pilihan ansuran iaitu 4 bulan dan 10 bulan. Ansuran 10 bulan tertakluk kepada minima RM1,600 (buat masa ini) dan syarat minima ini mungkin berubah dari masa ke semasa. Seperti pembayaran secara Full Payment, emas yang dibeli dengan cara EPP juga ada Gold Premium, dan sedikit tambahan caj secara EPP juga dikenakan mengikut bentuk emas yang kita beli. Contohnya jika beli satu dinar secara EPP, ada caj RM5 (tak banyak pun). Lepas habis tempoh EPP, boleh terus collect emas tersebut.

Di bawah ni saya sertakan jadual caj EPP. Sila rujuk column kedua untuk EPP dan column ketiga/keempat untuk Gold Premium (caj upah). Public Gold pun ada jual perak ya.    3. Beli secara GAP.

        GAP bermaksud Gold Accumulation Program. Ia sedikit berbeza dengan cara Full Payment atau EPP kerana GAP mengumpul gram emas. Ia bermaksud saya membeli emas pada kadar semasa dan dikumpulkan dalam bentuk gram di dalam sistem.

Cara GAP sesuai untuk mereka yang tak suka simpan emas fizikal dan nak simpan emas untuk capai target. Simpanan emas dalam GAP boleh dibuat berdasarkan gram atau RM. Minima setiap kali simpanan cuma RM100. Pada kadar harga RM246 per gram, RM100 boleh dapat 0.4065 gram emas. Emas 999.9 24k tau.

Setelah mencapai gram yang kita ingini, contohnya 250 gram, then kita boleh decide 200 gram tersebut hendak dikeluarkan dalam bentuk apa. Tidak semestinya perlu keluarkan dalam bentuk seketul gold bar 250 gram. Kita mungkin boleh keluarkan 5 unit 50 gram gold bar yang bersamaan dengan 250 gram. Untuk mengeluarkan 5 ketul 50 gm gold bar ini akan ada ja RM40 seketul, jadi perlu tambahan pembayaran sebanyak RM200.

Untuk emas yang disimpan secara GAP, ia sebenarnya emas fizikal yang kita beli tapi disimpan oleh Public Gold dalam safe deposit box. Ia bukan virtual account ya. Public Gold ada panel Syariah tersendiri iaitu Amanie Advisor, antaranya panel yang terlibat adalah Dr Mohd Daud Bakar yang juga Pengerusi Majlis Penasihat Shariah di Bank Pusat Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dn Lembaga Penyeliaan Syariah The International Islamic Liquidity Management Corporate (IILM).

Demikianlah kos-kos yang terlibat dalam pembelian emas melalui Public Gold. 


Jika berhasrat hendak menyimpan emas, boleh terus WhatsApp saya untuk saya guide langkah demi langkah atau boleh terus mendaftar sendiri di link ini.

Daftar sendiri --> https://bit.ly/2QXcD39

Nazira Yaacob (PG00386737)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen