Wednesday, November 20, 2013

Bengkel Nutrisi Shaklee 2013

Baru-baru ini saya telah menghadiri satu workshop berkenaan nutrisi yang dianjurkan oleh Shaklee. Alhamdulillah dengan penyerapan ilmu dalam workshop tersebut, makin bertambah ilmu saya dan lebih mudah untuk saya bantu lebih ramai orang dalam masalah kesihatan dan kecantikan.Saya amat kagum dengan Master-Master yang telah lama mengambil produk Shaklee, Subhanallah, kulit mereka memang cantik! Flawless! InsyaAllah saya pun nak jadi begitu. Psstt.. rahsia mereka ialah..ambil VIVIX dan Collagen Powder Shaklee.

Apapun saya ingin kongsikan yang bengkel ini sangat BEST sebab barulah saya REALLY REALLY appreciate SEMUA produk Shaklee yang ada. Masya Allah, rasa macam nak ambil semua.

Shaklee ni memang TERBUKTI sangat menjaga kualiti produk, malah, saya juga diberitahu pihak management Shaklee yang mereka ada SOP ketat dalam menjaga kualiti bahan mentah mereka. Syarikat produk kesihatan yang lain kebanyakannya tidak memeriksa bahan mentah, hanya finished product sahaja. Malah CEO Shaklee, Roger Barnett juga pernah membeli seluruh ladang supaya dapat menjaga sendiri kualiti sumber untuk menghasilkan vitamin dan produk Shaklee.

Shaklee juga membelanjakan berjuta-juta ringgit setiap tahun hanya untuk membuat 100,000 ujian kualiti. Jika terdapat bahan baru, terdapat 350 jenis ujian saringan untuk mengesan bahan berbahaya akan dijalankan. Ini adalah FAKTA bahawa Shaklee betul-betul mendukung visi ALWAYS SAFE, ALWAYS WORK, ALWAYS GREEN.

Melalui workshop ini juga, kami berkongsi langkah-langkah yang dijalankan dalam memastikan produk Shaklee sentiasa GREEN. Antara ujian yang dijalankan adalah:
  • Ujian Pengecaman - herba yang digunakan sebagai sumber dilakukan oleh ahli botanik di Philadelphia College of Pharmacy
  • Ujian Pengesahan - ujian LCMS terhadap bahan
  • Ujian Aktiviti - ujian HPLC/GCM/ICP (analisis kuantitatif terhadap bahan kimia)
  • Ujian Keselamatan oleh badan bertauliah/third party (358 ujian mengesan bahan tercemar secara biologi)
Malahan, Shaklee sentiasa aktif menjalankan ujian klinikal dan kajian saintifik, bukan sekadar andaian.

Antara ujian yang dijalankan adalah ke atas atlet Olimpik dan juga turut diuji kepada angkasawan NASA dalam setiap misi mereka dari tahun 1993! Shaklee sudah berada di angkasa lepas :D

Banyak lagi yang kami perolehi antaranya info tentang setiap satu produk Shaklee. Walaupun pengetahuan saya tentang produk Shaklee sudah memuaskan, namun saya tetap dapat ilmu baru yang sangat mengujakan saya.

Antara kawan-kawan seperjuangan yang hadir. Saya juga berpeluang menjadi speaker mewakili kumpulan membentangkan tentang produk Nutriferon. Yang saya tak sangka, speaker pun dapat hadiah! Seronok betul.


Pendek kata, ilmu tentang pemakanan ni sebenarnya WAJIB semua orang perlu tahu. Untuk diri sendiri atau untuk orang lain, apa gunanya ilmu yang baik jika tak disampaikan dan disebarkan.

Sesiapa yang teringin nak bertanya ilmu nutrisi melalui produk Shaklee, bolehla hubungi saya di naazyra@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen