Monday, August 8, 2011

Pregnancy: 8 Minggu

Kini sudah 8 minggu saya pregnant. Makin lama makin banyak dugaan.

First, off course my sickness la. Nak kata rasa sick sangat-sangat tu takde lah. Before puasa actually I was okay. Cuma malam je tak berapa boleh nak makan, just boleh makan buah je.

Tapi bila masuk je bulan puasa, tetiba badan buat hal. A day before puasa, ade la bantai durian, cempedak, and so many things yang pedas-pedas. Since then, mula la ada rasa mual, nak muntah, heartburn yang makin lama makin teruk.

And since for the past 4 days, I started muntah everyday. It start with a heartburn yang terasa teramat sangat sakit kat bahagian dada and sometimes mengganggu pernafasan. Plus, rasa seram sejuk sampai kipas pun pasang no 1 je. Tu pun dah siap berstokin bagai.

Everytime heartburn tu datang, I'll end up muntahkan semua yang dimakan tadi. And perut pun start kosong balik. Pastu kalau tak isi semula perut dalam masa sejam, kena gastrik pula.

Mungkin kedengarannya macam la pregnancy ni such a mess. Well, tanpa ilmu siapalah kita kan. Sebelum ni saya memang amat malas nak cari bahan bacaan tentang pregnancy. Tapi bila dah sakit barulah nak tercari-cari.

Selepas beberapa pembacaan, baru tahu yang saya ada makan/buat benda-benda yang tak sepatutnya such as:

  • Makanan berlemak
  • Makan terlalu banyak pada satu masa
  • Minum coffee
  • Makan acidic fruit, ie: buah oren
  • Tidur dalam posisi kepala yang rendah.
Arini memang paling dasyat sebab muntah sampai 2 kali. Tengahari and just now. Habis lembik badan dibuatnya.

From the article I read, walaupun badan ibu terseksa tapi here's the positive side. Hormone progesterone dikeluarkan lebih dari biasa pada waktu pregnancy utk meregangkan otot-otot dlm badan supaya baby can grow. Therefore, digestion pun akan jadi slow, dan asid yang dihasilkan utk digesting the food juga akan keluar pada tempoh masa yang lama since everything dah become slow untuk complete the digestion process.

Benefits from this 'slowness' adalah so that the baby can absorb the nutrients from the foods we consume. But it will cause heartburn to mommy.

Ada few tips and I will try in order to relief the pain:


  • Minum air sebelum makan utk bantu digestion berjalan lebih lancar.
  • Avoid makanan yang berlemak dan pedas.
  • Makan dalam portion yang sikit tapi kerap.
  • Coffee is not advisable coz can cause heartburn
  • Jangan makan sebelum tidur.
  • Bila tidur, posisi kepala jangan terlalu rendah, elok ditinggikan sikit.
  • Minum susu sebelum tidur
Alternatively, boleh jugak ambik antacid but please consult the doctor first ya. Jangan pandai-pandai beli sebarang antacid sebab ada jenis yang tak sesuai during pregnancy. Ada juga petua orang lama suruh amalkan minum peppermint tea and makan bawang putih. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen